Winkelmandje
Uw winkelmandje is op dit moment leeg

Wijnkoelkast

kiezen
  • Pagina 1 / 3
  • Pagina 1 / 3

Wijnkoelkast


Wat is een wijnkoeler met dubbele zone?

Afhankelijk van de druivensoort verschillen de vereisten voor optimale bewaartemperatuur en drinktemperatuur. Rode wijnen, witte wijnen, roséwijnen en champagne moeten daarom bij verschillende temperaturen in een wijnkoeler worden bewaard. Sterke en volle rode wijnen ontwikkelen hun aroma's tussen 15 ° C en 18 ° C. Anderzijds hebben witte wijnen een iets lagere bewaartemperatuur nodig, die ligt tussen 11 ° C en 14 ° C. Rosé-wijnen worden optimaal bewaard in een wijnkoelkast bij een temperatuur tussen 7 ° C en 12 ° C. Champagne en sekt worden ook vaak samen met de wijnvoorraad opgeslagen en als mousserende wijn hebben ze een temperatuur van 5 ° C en 7 ° C nodig. Om de opslag van verschillende wijnen in een wijnkoelkast mogelijk te maken, hebben veel modellen verschillende temperatuurzones. De meest voorkomende is de 2-zone wijnkoelkast. Rode en witte wijn kunnen bijvoorbeeld worden bewaard in dezelfde koelkast maar op verschillende temperaturen.

Hoe werkt een wijnkoelkast?

Een wijnkoeler verschilt aanzienlijk van conventionele koelkasten die in elke keuken worden aangetroffen. Het maakt de donkere opslag van de flessen mogelijk, omdat zonlicht, UV-straling en zelfs neonlicht de wijn beschadigen. De belangrijkste aspecten van opslag zijn temperatuur en klimaat. Zelfs als een kelder in het huis aanwezig is, biedt deze vaak niet de ideale temperatuur of klimatologische omstandigheden om te functioneren als een wijnkelder. Wijnen moeten worden opgeslagen op een specifieke en vooral constante temperatuur.

Met een wijnkoeler kan dit optimaal worden aangepast en gecontroleerd. Het biedt ook de vereiste luchtvochtigheid van ongeveer 70%, wat voorkomt dat wijnkurken uitdrogen en de wijn beschermt tegen verdamping. Evenzo moet een wijnkoelkast zorgen voor de nodige ventilatie van de kostbare inhoud. Wijnen mogen niet samen met ander voedsel worden bewaard omdat de wijn moet kunnen ademen en ook de aroma's van andere stoffen door de kurk kan opnemen, waardoor deze uiteindelijk kan bederven. Daarom mag de wijnkoelkast niet worden gebruikt voor het bewaren van open voedsel. De wijn moet ook rusten en mag niet worden bewogen of blootgesteld aan trillingen.

Een wijnkoelkast is daarom uitgerust met speciale legborden waarin de wijnflessen worden bewaard in een constante vaste positie. De vele wijnkoelermodellen op de markt verschillen in grootte mini klein groot, prijs en functionaliteit. Naast de klassieke wijnkoelkast is er ook een zogenaamde wijntemperatuurkast. Deze twee modellen moeten echter niet worden verward, omdat ze verschillende functies hebben: terwijl de wijnkoeler wordt gebruikt voor de permanente of langdurige opslag van wijnen en meestal meerdere temperatuurzones heeft, is de wijntemperatuurkast voor het snel bereiken van een optimale serveertemperatuur kort voor consumptie.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wijnkoeler?

Przed zakupem chłodziarki do wina, powinno się podjąć decyzję dotyczącą tego jak i do jakiego stopnia będzie ona użytkowana. Poniższe punkty mogą służyć za generalny poradnik:

  • Plaatsing en grootte: Voordat u ingaat op de technische details en subtiliteiten, moet u eerst overwegen hoeveel flessen u wilt plaatsen en waar de wijnkoeler uiteindelijk wordt geplaatst. Moet het worden geassembleerd als een ingebouwde koelkast in een bar of kleine keuken, of moet het een vrijstaand model zijn? Bij deze beslissing moet ook worden gelet op de richting waarin de deur van de koelkast moet worden geopend.
  • Klimaatklasse: om ervoor te zorgen dat de wijnkoelkast altijd betrouwbaar afkoelt, is de omgevingstemperatuur ook belangrijk. De klimaatklasse van een wijnkoeler geeft aan in welke omgevingstemperatuur het apparaat de inhoud optimaal kan koelen.
  • Reeks functies: Het meest essentiële aspect is de reeks van functies. Heeft u een koelkast met 2 zones nodig? Of drinkt u meestal maar één soort wijn zodat één zone voldoende is? Zorg er ook voor dat de koelkast zijn kostbare inhoud beschermt tegen de gevolgen van UV-straling en schokken. Het is bijzonder belangrijk dat u de vochtigheid en temperatuur exact kunt aanpassen aan uw wensen en behoeften. Hiertoe moet de wijnkoeler een thermometer hebben voor temperatuuraflezing en een zogenaamde hygrometer voor het meten van de luchtvochtigheid.
  • Kosten en consumptie: een laatste maar niet onbelangrijke factor zijn de kosten van het hebben van een wijnkoelkast. Naast de initiële aanschaf zijn er ook lopende kosten voor het energieverbruik van het apparaat. Hoe beter de energie-efficiëntieklasse, hoe lager het energieverbruik per jaar.
Aanmelden
Voer hier a.u.b. uw e-mailadres in.
Minimaal 6 of meer tekens invoeren
Aanmelden
Voer hier a.u.b. uw e-mailadres in.
Minimaal 6 of meer tekens invoeren