14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Dutch ovens


Dutch Oven

Zodra de eerste zonnestralen ons verwarmen trekken we massaal de tuin in. Liefhebbers van grill en barbecue wrijven al met genoegen in hun handen. Naast een barbecue op gas of houtskool zorgt ook de extreem hittebestendige Dutch Oven voor afwisseling. Het wordt ook wel gewoon een vuurpot genoemd, waarbij het feitelijk om een zware gietijzeren braadpan en dus een duurzaam artikel gaat. Hiermee kun je de meest uiteenlopende gerechten bakken, braden, smoren, garen of koken, naar wens met hitte van boven en onder.

Dutch Oven - wetenswaardigheden

De massieve pan met dikke wanden is gemaakt van gietijzer en is dankzij de uitstekende materiële samenstelling en de hoogwaardige verwerking als nagenoeg onverwoestbaar. Je kunt de gietijzeren Dutch Oven aanschaffen en op verschillende manier gebruiken:

  • Grill
  • Oven
  • Dutch Oven kampvuur
  • Fornuis, zonder pootjes

Braden, smoren of bakken, hiermee kun je zo goed als alles klaarmaken, zoals soepen, stoofschotels, goulash, pulled pork, braadvlees, brood en gebak. De hitte wordt uitzonderlijk goed vastgehouden in de pan. Het doorslaggevende verschil met een fornuis is, dat de pan direct contact heeft met de bron van het vuur, bijvoorbeeld houtskool. De pan bestaat uit:

  • Pan en deksel
  • Pootjes
  • Handgreep

Door de potjes kun je de gietijzeren, bijzonder hittebestendige en warmtegeleidende pan direct op de kolen zetten of met de handgreep boven het vuur hangen. het gebruik is denkbaar eenvoudig: Het gemarineerde of gekruide voedsel met wat water in de pan doen en hem daarna, bijvoorbeeld, op de gloeiende kolen zetten. Het bijzondere aan de deksel, die ook van gietijzer is, is dat de rand naar buiten toe rechtop staat. Zo kun je ook daar briketten of kolen op leggen en zo hitte van boven en van onderen genereren. Dat is heel geschikt als je wilt smoren of bakken. Door de rand kunnen de kolen niet in het eten vallen. De gerechten worden zacht en tot in de puntjes gaar. Het is beter de deksel tijdens de bereiding niet te vaak op te tillen.

Dutch Oven aanschaffen - verschillende typen / soorten

Ontdek de grote veelzijdigheid van de vuurpotten in onze online shop. Veel modellen beschikken over pootjes en een handgreep om hem aan op te hangen. Ook de formaten variëren, bijvoorbeeld:

  • 4 liter: twee tot vier personen
  • 5,7 liter: vier tot zes personen
  • 9 liter: tien of meer personen

Heel populair is de Dutch Oven set die meerdere artikelen bevat: pan met handgreep, koekenpan, steelpan, braadplaat, onderzetter en deksellichter. De laatste in bijna altijd wel inbegrepen. Hiermee kun je de deksel veilig optillen.

Kenmerken - welke mag het zijn?

Vlakke en diepe pannen zijn geschikt voor gerechten die een hoge temperatuur vereisen en diepe modellen tevens voor gerechten die garen op lagere temperaturen. Naast verschillende formaten heeft ons uitgebreide assortiment voor iedereen de juiste vuurpot. Met of zonder pootjes? Het laatste maakt zowel het gebruik buitenshuis als binnenshuis mogelijk. Met het hengsel kun je de pan boven een open vuur hangen. Als de deksel ook pootjes heeft, kun je hem omgedraaid op de gloed zetten en als braadpan gebruiken.

FAQ

Was is een Dutch Oven?

Deze universeel inzetbare vuurpot is zwaar en massief. Hij is gemaakt van gietijzer en heeft, behalve een deksel, meestal ook nog pootjes en een handgreep. De robuuste braadpan kun je gebruiken voor koken, smoren, bakken, braden en frituren, bijvoorbeeld voor pulled pork, goulash, spare ribs, chili con carne of pasta. Het is zinvol om handige accessoires aan te schaffen. Om deze reden kun je kiezen voor een Dutch Oven set.

Wat is zo bijzonder aan gietijzer?

Door het krachtige materiaal wordt de warmte lang vastgehouden. Zo kun je de pan ook voor smoorgerechten gebruiken. Gietijzer neemt de omgevingstemperatuur heel langzaam op, maar houdt die daarna heel lang vast. Zelfs wanneer het vuur al uit is, heeft de pan nog voldoende hitte en energie.

Waaruit bestaat de vuurpot?

De massieve, gietijzeren pan bestaat uit een pan met een deksel. Vaak heeft hij nog kleine pootjes zodat je hem direct op, bijvoorbeeld, houtskool kunt zetten of met een hengsel boven een vuur kunt hangen. Op het deksel zijn, dankzij de opstaande rand, ook kolen te plaatsen zodat er zowel van boven als van onder warmte wordt afgegeven.
Naar boven