14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Dekbed kopen: dit moet je weten

Dekbedden zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Vooral het materiaal beslist of je daar goed onder slaap of niet. In principe geldt dat een dekbed ongeveer 30 cm langer moet zijn dan jijzelf. Als je langer dan 1,80 meter bent, is een dekbed van twee meter waarschijnlijk niet groot genoeg. Beter is dan een dekbed van 2,20 meter te kiezen. Hierna lees je welke afmetingen beschikbaar zijn en op welke criteria je bij de aanschaf moet letten.

Welke formaten zijn er?

Een dekbed van 140 x 200 cm wordt in Nederland als standaard grootte voor een persoon beschouwd. Hecht je als individuele slaper grote waarde aan je comfort, dan kun je voor een dekbed van 160 x 200 cm gaan. Als je lichaamslengte, zoals eerder genoemd, meer is dan 1,80 meter biedt een dekbed van 160 x 220 cm meer comfort.

De standaard grootte voor tweepersoons bedden is 200 x 200 cm. Als je een king size bed hebt, doe je er verstandig aan om een dekbed van 220 x 240 cm aan te schaffen.

Hoe beïnvloedt de grootte van het dekbed mijn slaapcomfort?

Niet iedereen heeft natuurlijk een king size dekbed van 220 x 240 nodig. Toch is de juiste grootte van het dekbed een belangrijk koopcriteria wat het heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit van je slaap. Heb je, bijvoorbeeld, de neiging veel te bewegen in je slaap? Dan kan het bij een kleiner model gebeuren dat je wakker wordt zonder dekbed. Een grotere variant dan de standaard 140 x 200 is in dat geval een goede keuze.

Daarnaast speelt ook de positie waarin je slaapt een wezenlijke rol. Lig je het liefst languit gestrekt? Dan is een langer dekbed misschien een betere keuze. Of slaap je liever in de foetushouding? Dan mag je dekbed gerust het standaard formaat hebben.

Dekbed kopen: de belangrijkste criteria

Zoals je ziet zijn er bij de aanschaf van een dekbed nog wel een paar dingen waar je op moet letten. De allerbelangrijkste koopcriteria zijn je eigen individuele behoeftes, want iedereen heeft zijn eigen rituelen en gewoontes. Bij het aanschaffen van een nieuw dekbed is het aan te bevelen om je op de volgende punten te oriënteren:

  • Afmetingen van je bed
  • Lengte en omvang van je lichaam
  • Slaappositie
  • Warmtebehoefte
  • Beschikbare beddengoed

In zoverre je je huidige dekbed wilt vervangen voor een groter formaat, kijk dan eens in je linnengoed om te zien of je misschien al het een en ander beschikbaar hebt. Tenslotte betekent een ander formaat dekbed ook dat je een ander formaat beddengoed nodig hebt.

FAQ

Waar is een dekbed mee gevuld?

Dekbedden worden gevuld met veren en dons, natuurlijk haar zoals schapenwol of kamelenhaar, zijde, synthetische, natuurlijke en kunstvezels. Bij de natuurlijke vezels is katoen het meest geliefd omdat het ademt, goed vocht doorlaat en zo voor een aangename slaapbeleving zorgt.

Welke dekbedden zijn geschikt voor allergiepatiënten?

Er zijn mensen die allergisch reageren op huisstofmijt. Om het vestigen van mijten te voorkomen moet het dekbed op minimaal 60 graden gewassen kunnen worden. Geschikte vullingen zijn katoen, bamboe en lyocell.

Waarom zijn dekbedden gewatteerd?

Het watteren fixeert de vulling in de hoes. Dat betekent dat de vulling zich niet los in de hoes kan bewegen en het dekbed dus overal even dik blijft.
Naar boven