14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Voordelig mooie en hoogwaardige wand en plafondlampen kopen

De wand en plafondlamp in de hal, de plafondlamp in de woonkamer of de plafondlamp in de badkamer: Het gaat om alledaagse dingen, die we al snel als vanzelfsprekend beschouwen. Zolang de verlichting zijn werk doet en ons optisch niet tegenstaat, denken we er niet zo over na. Dit verandert natuurlijk al snel wanneer we besluiten dat er een nieuwe wand of plafondlamp voor de slaapkamer of ergens anders moet komen. Plotseling zijn er allerlei vragen die we ons moeten stellen. De volgende punten helpen je om de juiste antwoorden te vinden.

Welke soorten plafondlampen zijn er?

  • Moderne plafondlamp: Het gaat om een designstijl die vertrouwd op heldere vormen en patronen. Metaal en kunststof wordt hier vaak bij ingezet. Op 'modern' in de technische betekenis komen we later terug.
  • Klassieke plafondlamp: Hier gaat het om de tegenhanger van de moderne oplossing. Ze herinnert optisch aan het conceptontwerp uit de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Veel varianten zijn direct onder het plafond gemonteerd. Er bestaan uiteraard ook moderne lampen waarvoor dit geldt.
  • Hanglampen of pendellampen: Ze zijn bevestigd aan een kabel of een koord. Meestal moeten ze maar een deel van de ruimte verlichten en worden daarom vaak gebruikt boven de eethoek.
  • Straallampen of spots: Ze produceren stipt licht en zien af van een artistieke vorm, maar vertrouwen op puristische eenvoudig.

Als het gaat om materiaal is aan de fantasie van de vormgever geen grenzen gesteld. Metaal, glas, hout, kunststof en textiel worden in talrijke modellen gebruikt. Materiaalmixen zijn voor plafondlampen eerder regel dan uitzondering.

Features & toepassing: Waar gebruik je wand en plafondlampen?

Plafondlampen hebben de taak de vloer te verlichten. Indirect nemen ze daardoor ook de ruimtelijke verlichting over omdat het licht de ruimte doorkruist op weg naar de vloer. Overal worden de bijpassende oplossingen gebruikt. De verlichting kan ruimtevullend zijn of alleen punctueel. De lampen kunnen over meerdere gloeilampen beschikken of over een enkele.

Technisch gezien is het aantal features door de smart home verschijning aanzienlijk gestegen. Veel lampen kunnen tegenwoordig via je telefoon worden bediend. Ook de kleur van het licht kan aangepast worden. Je kunt ze dus aan je stemming aanpassen. Bovendien kun je instellen of de verlichting op een bepaald tijdstip aan of uit moet gaan.

De geschikte wand en plafondlampen kopen: Hier moet je op letten

Om de juiste plafondverlichting te kopen moet je eerst bepalen waar de lamp zal worden gebruikt. Daarnaast moet je bedenken of het licht gericht of ruimtevullend moet zijn. Qua vorm bepaalt je smaak wat het wordt. Voor de features zijn je eisen en budget doorslaggevend. In plaats van gloeilampen zijn de duurzame ledlampen tegenwoordig de meer gangbare oplossing.

FAQ

Wat is het verschil tussen plafondverlichting en een plafondlamp?

Beide begrippen worden als synoniem van elkaar gebruikt, maar zijn het strikt genomen niet. Verlichting betreft alles: Gloeilamp, fitting, ombouw, enz. Een lamp is feitelijk alleen de lampenbol.

Hoe worden plafondlampen aangesloten?

Eerst wordt de nuldraad aangesloten, daarna de zogenoemde fasedraden (de kleine kabels). De identieke kleuren moeten elkaar raken. Als je niet diezelfde kleuren aantreft is de helderheid doorslaggevend: De heldere en donkere kleuren horen bij elkaar.

Waarom flakkeren plafondlampen soms?

Dat ontstaat wanneer het vermogen, dat in de lamp wordt verwerkt, snel wijzigt. Dit kan betekenen dat zijn levenseinde nadert. Daarnaast kan het ook wijzen op een probleem met de fasedraden. Defecte schakelaar, losse contactpunten en elektrische storingen behoren ook tot de mogelijkheden.
Naar boven