14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Jump box: functionele training voor het hele onderlichaam

De jump box wordt gebruikt voor box jumps - maar niet alleen daarvoor. Ook step-oefeningen, waarvoor je normaal gesproken een (mini) stepper of steptrainer voor gebruikt, zijn op de box uit te voeren. Hiermee wordt het tempo kleiner, de bewegingsomvang groter. Gewichten in de hand kunnen de intensiteit aanvullend verhogen. Jump boxen zijn eenvoudige tools voor een veelzijdige, functionele training.

Springen met en zonder box: Het verschil

Springen vanuit stilstand is buitengewoon intensief als oefening: het vereist alle spieren in de benen. Door de knie richting de borst te trekken worden ook de spieren van de romp getraind, vooral de heup-lendenspier en de rechte buikspieren. Al na een paar herhalingen gaat de hartslag omhoog. Het verschil tussen springen met en zonder box is de landing: Wie op de grond springt moet zichzelf bewust opvangen en heel erg op de houding letten. Anders kunnen kniegewrichten en tussenwervelschijven beschadigen. Op de box de landing gemakkelijker: Wie hoger landt dan hij gesprongen is, houdt automatisch de rug recht en de knie in een hoek. Daarbij is er veel minder energie op te vangen. Van de box terug op de grond wordt soepel gesprongen - dat ontziet de gewrichten. Een ander voordeel van de box is dat de sprongen gelijkmatig blijven. Als je met een box springt, spring je nooit te hoog en bij de laatste herhalingen ook niet te laag.

Wat voor soort jump boxen zijn er?

Wanneer je een spring box online wilt kopen, zijn er twee dingen waarop gelet moet worden: materiaal en formaat.

  • De eenvoudigste jump boxen zijn stabiele houten kisten, van binnen versterkt, om de sprongen te weerstaan. Bovendien heeft een goede box voldoende grondvlak nodig, zodat hij niet omvalt. Houten boxen zijn voordelig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam.
  • Gevoerde boxen (soft jump box) helpen beginners hun angst te overwinnen: Wanneer een sprong eens mis zou gaan, haal je aan een gevoerde box niet meteen je scheenbeen open. Daarom is het voor de hersenen ook gemakkelijker om te beginnen met een soft jump box.
  • Jump boxen met een metalen frame worden in veel fitnessstudio's gebruikt.

Een jump box kopen - welk formaat?

Het juiste formaat van de box hangt van twee dingen af: Lichaamsgrootte en de geplande oefeningen. De meeste boxen kunnen omgedraaid worden, zodat een en dezelfde box meerdere hoogtes biedt.

  • Platte boxen (15 cm) worden bij functionele trainingen gebruikt voor korte, snelle sprongen en voor step-oefeningen, waarbij de voeten na elkaar worden bewogen.
  • De springhoogte voor beginners is 30 cm. Deze hoogte wordt ook gebruikt voor de gevorderde versie van de step-oefeningen.
  • De gangbare hoogte voor volwassenen is 45 cm.
  • Gevorderden en heel lange sporters gebruiken de 60 cm box.
  • Met een boxenset van verschillende afmetingen is de moeilijkheid te variëren en kan een afwisselende training worden samengesteld.

Onderhoud: Zo blijft de box goed

Een houten box heeft weinig onderhoud nodig: Schoon vegen als hij vies geworden is, klaar. Op een houten box kan met en zonder schoenen worden gesprongen.

Gevoerde jump boxen zijn eveneens schoon te vegen. De hoes is gemaakt van pvc. De schuimlaag moet na een aantal jaren eventueel vervangen worden; hiervoor kan de hoes met een ritssluiting worden geopend.

Naar boven