14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Kettlebell

Sport is belangrijk om het lichaam gezond te houden. Oefeningen met de kettlebell zijn bijzonder effectief. Hierbij gaat het in het Nederlands gezegd om een kogelgewicht waarmee thuis en niet alleen in de sportschool getraind kan worden. De kettlebell training maakt je sterker, stabieler, sneller en je kunt er gezondheidsklachten zoals rugpijnen mee voorkomen. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit efficiënt doet, wat goede oefeningen voor aanvangers en gevorderden zijn en waar de voordelen liggen.

Kettlebells - ideaal voor training van het hele lichaam

Veel mensen die fitter willen worden gebruiken de kettlebell voor hun workout, die altijd functioneel is. Met de kogel, die aan de onderkant vlak is en over een handgreep beschikt, wordt het hele lichaam wat betreft kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, beweeglijkheid, snelheid en lichaamsbeheersing getraind. De gewichten ondersteunen bovendien de spieropbouw en de stabiliteit rond de rug en de heupen.

Bovendien wordt het hart- en vaatstelsel verbeterd en is het calorieverbruik hoog. Ze belasten alle spiergroepen. De kettlebells zijn daarom in geen sportschool weg te denken. Ze zijn veelzijdig inzetbaar en apart of als kettlebell-set verkrijgbaar. De handgreep is bijzonder goed geschikt voor snelle en vele herhalingsoefeningen. De workout biedt een groot aantal verschillende oefeningen zoals:

 • powerliften
 • zwaaien (kettlebell swing )
 • trekken
 • stoten
 • verplaatsen

Het aantal oefeningen is bijna grenzeloos. Het goede aan de gewichten is dat nauwelijks andere accessoires nodig zijn en de training gemakkelijk thuis uitgevoerd kan worden.

Kettlebell kopen - verschillende gewichten verkrijgbaar

De kogelhalter is in verschillende gewichtscategorieën verkrijgbaar, bijvoorbeeld 8, 12 of 24 kilo, zodat met de eigen wensen rekening gehouden kan worden. In een kettlebell-set bevinden zich verschillende gewichtsklassen van 8 tot 32 kilo. Ook op reis laten de gewichten zich prima vervoeren om zo te allen tijde te kunnen trainen.

Met de lichtere 12 of 16 kilo zware kogelhalters kunnen aanvangers eerst de juiste techniek leren. Daarnaast zijn ze geschikt voor een warming-up. Sportieve vrouwen kiezen voor de aanvang het beste 8 kilo. Met zware kettlebells is het mogelijk bepaalde spiergroepen doelgericht te trainen. Is de kettlebell verstelbaar, dan maakt die een veelzijdige en afwisselende workout mogelijk.

De ideale kettlebell-workout

Aanvangers moeten eerst het trainingsgewicht leren kennen en de juiste lichaamshouding trainen. Tot de goed geschikte kettlebell oefeningen behoort bijvoorbeeld het powerliften waarbij het gewicht met rechte rug slechts vanuit de onderste rugspieren en de heupen omhoog wordt getrokken. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen brengen het hart- en vaatstelsel op volle toeren en stimuleren de vetverbranding. De kettlebell swing is een typische oefening waarmee het hele lichaam wordt getraind.

 • Voeten op schouderbreedte uit elkaar
 • Kettlebell in het midden achter je plaatsen
 • Licht op je hurken gaan zitten
 • Met rechte rug achterste naar achteren strekken
 • Door de benen met beide handen naar de kettlebell grijpen
 • kettlebell met lichaamsspanning zolang mogelijk zwaaien, de zwaai niet uit de armen, maar uit de heupen halen

Profs kunnen ook de eenarmige zwaai uitproberen

Samenvatting

De training met kettlebells is veel meer dan een gewone workout. Bovendien worden de conditie, coördinatie, beweeglijkheid, veerkracht, flexibiliteit en nog veel meer ondersteund. Kettlebell oefeningen zijn bovendien de perfecte conditietraining voor het hart- en vaatstelsel. Met verschillende gewichten is de training in gelijke mate geschikt voor aanvangers en professionals, is de kettlebell verstelbaar, dan is er nog veel meer afwisseling in de oefeningen mogelijk.

Naar boven